Bu Blogda Ara

24 Eylül 2023

Θεόδωρος Αγγελόπουλος (Theodoros "Theo" Angelopoulos) Alexander the Great (Büyük İskender) (O Megalexandros) 1980


 Alexander the Great (Büyük İskender)

(O Megalexandros) 1980
*
Yönetmen: Theo Angelopoulos
Senaryo: Theodoros Angelopoulos, Petros Markaris
Süre: 210 Dakika
Ülke: Almanya, İtalya, Yunanistan
Oyuncular: Omero Antonutti, Eva Kotamanidou, Mihalis Giannatos
*
Bir Yunan soyguncu, bir grup Britanyalı aristokratı, köylülerin toprak sahiplerini alaşağı ettiği ve toprak ağalığı sistemi yerine komün kurdukları bir dağ köyüne götürmek üzere rehberlik eder...
*
Theodoros Angelopoulos'un yönettiği O Megalexandros (Alexander the Great) - Büyük İskender, Venedik Film Festivali'nden 2 ödül birden kazanmıştı. Filmin toplam 8 ödülü bulunuyor.
*
#Süre: 210 Dakika


Çok uzun bir zaman önce yabancı bir kral, atalarımızın yaşadığı toprakları fethetmeye geldi. Soyu rüzgârdan ve dağların çevresinde hükmeden savaşçı bir ırktan gelen İskender. Seçilmiş Makedonlardan bir topluluk oluşturarak yabancıları yendi ve topraklarımızı özgürleştirdi. Muzaffer olarak ve halkları ve dilleri özgürleştirerek, Asya'nın derinliklerine kadar gitti. Bir öğleden sonra oturmuş, güneşin nehirde kayboluşunu seyrederken bir acı hissetti. O gece yoldaşlarını terk etti ve tek başına dünyanın sonunu aramaya çıktı.



Marathon, Salamina ve en son M.Ö. 479'da, Salamina'da muzaffer oldukları ve Persleritopraklarından tamamen sürdükleri savaştan sonra, Atinalılar, kendilerine yardım eden tanrıları unutmadılar. Athena ve Poseidon. Athena'ya Parthenon'u adadılar. Ve Sunion Burnu'nda, Poseidon'un onuruna, kabaran köpüklerin yaladığı, yalçın kayalıkların üstünde ışıltısıyla hâkim, beyazlığıyla görkemli bu, mermerden, dorik tapınağı inşa ettiler.


Güneş ışını.
Ah, yedi kapılarda
daha önce hiç görülmemiş
en güzel ışık huzmesi
Sen, Argos'tan giderken
koşum takımlarından soyan
Kirke'nin yeşil ışığının vurduğu
altın bir günde doğdun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizim Krino - Our Krino / Belgesel

  Anthony Kafato (Oğlu): * Bize öğrettiği üç önemli değer vardı. Bunlar: dürüstlük, saygı ve çalışmak.. Eğer bu üç şeyi yaparsak, kendimizle...